Naturalny olej lnianyOlej lniany spożywać możemy samodzielnie. Zalecana dawka dzienna to od 1 do 3 łyżek stołowych. Można go przyjmować jednorazowo lub podzielić, np. 1 łyżka rano, 1 w południe i 1 wieczorem. Aby zabezpieczyć się przed utlenianiem nienasyconych kwasów tłuszczowych, po spożyciu oleju zaleca się dostarczyć witaminę E. Dzienna norma tej witaminy to ok. 10 mg. Jej spożycie regulować powinniśmy ze spożyciem tłuszczy, jako że większa ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych powinna wiązać się ze zwiększoną ilością witaminy E.

Według diety dr Budwig należy spożywać od 6 do 8 łyżek dziennie oleju, czyli ok. 100 ml dziennie. Należy pamiętać, że spożywanie oleju lnianego nie powoduje odkładania się tkanki tłuszczowej.

Prawidłowo przechowywany olej lniany, czyli w temperaturze ok. 5 stopni Celsjusza, nie utlenia się do 3 miesięcy. Zdarza się, że aby temu zapobiec, producenci dodają do olejów syntetyczne przeciwutleniacze. Są to szkodliwe substancje, dlatego właściwe jest poddawanie oleju sedymentacji w chłodni i rozlewanie go do ciemnych butelek.

OLEJ LNIANY tłoczony na zimno, ze względu na nietrwałość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega,  należy przechowywać w  temperaturze od 4 ̊C do 10 ̊C z ograniczeniem dostępu światła i powietrza, czyli w zamkniętej butelce z ciemnego szkła. Najbezpieczniej jest przechowywać olej przez 2 miesiące od daty produkcji. Dzięki temu zachowa on wszystkie swoje właściwości zdrowotne i lecznicze. Trzeba też pamiętać, aby olej lniany przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.