Przepis na pastę według diety dr Joanny Budwig

  • kilka łyżek oleju lnianego
  • tyle samo łyżek mleka, maślanki, kefiru lub jogurtu
  • ok. 3,5 x więcej łyżek białego twarogu niż oleju (ser powinien być chudy – 0% tłuszczu)
  • 1-2 łyżeczki miodu naturalnego

 

siemię lniane
siemię lniane

Do zmiksowania składników zaleca się używanie miksera elektrycznego. Najpierw najlepiej zmieszać olej lniany z mlekiem, jogurtem naturalnym, kefirem i miodem. Następnie dodawać stopniowo chudy ser. Wszystkie składniki trzeba miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Powinno to zająć ok. 5 minut. Konsystencja pasty może być różna, w zależności od dodanych składników. Jeśli dodamy do niej sok z cytryny lub inny sok owocowy, pasta będzie bardziej płynna.

 

Pastę serowo – olejową można zrobić w większej ilości, tak aby starczyła na cały dzień. Wtedy używamy 5-6 łyżek oleju lnianego, 90 ml jogurtu naturalnego lub kefiru, 200 g sera oraz 2 łyżki miodu. Do sporządzenia pasty na świeżo wystarczą 3 łyżki oleju, 2 łyżki mleka, 100 g sera białego i jedna łyżka miodu.

 

Można również zrobić tzw. pastę majonezową, jako dodatek do obiadów i kolacji. W tym celu należy użyć:

  • 45 ml oleju lnianego (ok. 3 łyżek stołowych
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki chudego twarogu
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny, ewentualnie  2 łyżki octu winnego jabłkowego
  •  1 łyżka musztardy
  • 0,5 łyżeczki soli ziołowej