Kwasy omega-3 są wrażliwe na światło i temperaturę, w związku z czym olej z lnu tłoczony jest na zimno. Tłoczenie na zimno zapobiega szybkiemu utlenianu. Charakteryzuje sięolej lniany on żółtym kolorem, lekko orzechowym smakiem i specyficznym zapachem. Jest produkowany z najlepszych jakościowo odmian lnu, z dojrzałych nasion zwanych Linum usitatissimum. Aby zachować jak najlepszą jakość oleju lnianego jest on niefiltrowany, nieoczyszczony oraz wytwarzany w temperaturze nie większej niż 40 stopni Celsjusza. Po wytworzeniu olej jest przechowywany w chłodni, bez dostępu światła. Dzięki temu mają Państwo pewność, że olej z lnu zachowuje wszystkie swoje właściwości lecznicze. Olej lniany nie jest dostępny w zwykłych sklepach spożywczych, ponieważ kwas tłuszczowy omega-3 charakteryzuje się nietrwałością. Jeżeli nie przechowuje się go w odpowiednich warunkach, traci on swoje lecznicze i zdrowotne właściwości. Oleje lniane, które występują w sklepach spożywczych, przeważnie są oleje o niskiej zawartości kwasów omega-3, które nie utleniają się i są bardziej trwałe.