Len to zdrowieLen towarzyszy człowiekowi od ponad 5000 lat. Uprawiany był w krajach Bliskiego Wschodu kilka tysięcy lat przed nasza erą. Jego głównymi zaletami były włókna, które służyły do przyrządzania ubrań, a także jego właściwości prozdrowotne. Len był także spożywany w starożytnej Grecji i Rzymie. Hipokrates zalecał stosowanie lnu przy chorobach błon śluzowych, bólach brzucha czy biegunce już w V w p.n.e. Karol Wielki, władca Franków, ustanowił specjalne prawa związane z jego spożywaniem. Len jest bowiem bogatym źródłem lekkostrawnego białka, a jego nasiona zawierają do 8 % substancji śluzowych, działających kojąco w przypadku podrażnienia błon śluzowych.

Naukowcy znaleźli w lnie lignany, podobne w działaniu do żeńskich hormonów, jakimi są estrogeny. Lignany pomagają zatem regulować w organizmie gospodarkę hormonalną. Obecnie, obserwujemy swoisty „renesans” medycznych właściwości lnu, ponieważ na nowo odkryto jego lecznicze właściwości.